maandag 6 november 2017

Aardig zijn loont niet

Aardig zijn loont niet. Echt! Wist jij dat onaardige mannen tot bijna 20% meer verdienen dan hun aardige collega's? Ook vrouwen verdienen minder als ze aardig zijn. Namelijk zo'n 5 % minder.

Een van de redenen is onder andere dat aardige mensen eerder toegeven bij salarisonderhandelingen dan hun onaardige variant maar ook bevestigen onaardige mannen de sekserollen van weleer. Blijkbaar denken we dat onaardige mensen beter scoren in het leven en meer bereiken.

Hoe denk jij daarover? Is dat in jouw werkomgeving ook het geval? Is de meerdere op werk inderdaad een pain in the ass? Of ben jij een pain in the ass? Op werk dan natuurlijk. Ben jij heel anders op werk dan in privé sfeer? En vind je aardige mensen leuk of irriteren ze juist?

Ik ben van mening dat je zoveel mogelijk moet proberen jezelf te zijn. Dus als je van nature een opvliegende persoonlijkheid bent en dat juist in jouw werk goed kunt gebruiken (zonder dat je daarmee anderen echt kwetst natuurlijk) dan moet je dat vooral doen. Mijns inziens moeten we juist meer vanuit onze kracht werken. Niet vanuit wat we denken wat juist is. Want mensen die een rol spelen - zowel geforceerd aardig als onaardig - dat merk je.

En wat is onaardig? In werk moet je soms wat harder zijn denk ik, zeker als je in een grote organisatie werkt. Soms moeten mensen ontslagen worden, dien je mensen een richting in te sturen in het belang van de onderneming. Toch kan dat ook menselijk in plaats van keihard. Een beetje empathie is altijd gevraagd al kan ik me voorstellen dat als jij op een functie zit waar ook mensen ontslagen - kunnen - worden en jij bijna niet kunt ademen omdat je het zo erg vindt, dat je beter een andere baan kunt zoeken.


In mijn ogen moeten we durven kijken naar onszelf, eerlijk zijn wat we willen en waarom en vanuit onze kracht in het leven gaan staan. Dan gaat het aardig(er) zijn vanzelf.....wedden?

2 opmerkingen: