donderdag 30 juni 2016

Blood must have Blood

Toch nog een blogje over the 100.....je merkt : ik ben dol op series. En deze omdat het in het klein zo goed laat zien waar wij op aarde een potje van maken. Volgens mij zit het er van nature in: blood must have blood.

Onrecht
Als ons onrecht aangedaan wordt dan is de eerste reactie: wraak. We willen dat die ander voelt wat wij voelen. We willen vergelding voor wat ons is aangedaan. De meesten van ons lezen lachend een artikel over een man die het huis van hem en zijn ex in midden zaagt - met alles erin welteverstaan. Of de vrouw die op de dure auto van haar man gekliederd heeft dat hij een overspelige ontrouwe hond is .....maar dan minder netjes ;).... we smullen ervan. Onrecht? Daar moet wraak op genomen worden!

Wraak
Maar werkt de wraak? Zal hij of zij zich altijd beter voelen daarna? Heelt het de wond die er zit? Werkt het als wij als naties keer op keer terug slaan met geweld? Het zwaard oppakken en de ander om zeep helpen? Is het niet zo dat er een aantal slimme mannetjes en vrouwtjes aan de top ons - als waren wij poppetjes aan touwtjes - weten te bespelen en op knopjes drukken die altijd werken? En wat willen wij? Wij willen wraak. Pak ze op !!!! Maak ze met de grond gelijk!!! Naasten worden tegen elkaar opgezet. Maar voor wat? 

Anti-wraak
Ook ik ben denk ik van nature een wraakzuchtig type. Al moet ik bekennen dat als ik de eerste reactie laat varen er een gevoel over blijft waarin mededogen en liefde hoger schreeuwen dan de wraak gevoelens. Juist door mededogen de ander te benaderen en niet altijd met harde hand te reageren is vele malen sterker dan het zwaard op te pakken en te schreeuwen: blood must have blood.

Orlando
Na de  gebeurtenis in Orlando waarbij 49 homoseksuelen zonder pardon zijn doodgeschoten enkel om wie ze zijn moeten we ons bedenken: nemen we wraak op de islam (want daar schijnt de voedingsbodem te liggen) of slaan we samen de handen ineen, in liefde en roepen we op tot mededogen? En zeggen we als anti-wraak: Blood must NOT have blood? 

2 opmerkingen:

  1. Zoals gewoonlijk een prachtig stuk.maar deze is om van te smullen,

    Gr van een trouwe blog lezer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel weer Arno! Super leuk dat je ervan geniet. Dat is de bedoeling☺️☺️☺️

      Verwijderen